Een PVC vloer ook iets voor jou?
Wie nu de vloer wil vervangen of een nieuwe vloer wil leggen in zijn of haar huis, praktijkruimte of bedrijfspand, moet PVC, wat staat voor Polyvinylchloride, in de opties meenemen. Je hebt veel keuzes als het om vloeren gaat, dus waar maak jij de mooiste vloer mee en wat zijn de voor- en nadelen van Polyvinylchloride als vloer? Dit artikel geeft antwoord op die vraag en vertelt je meer over waarop letten bij een PVC vloer kopen.
PVC vloer of echt hout
Hoewel PVC vloeren meestal als echt hout ogen, betekent dit niet dat ze een goedkoop alternatief zijn voor een echte houten vloer. Sterker nog, ze zijn vaak een beter alternatief dan de houten vloer waar ze zo nauwkeurig op lijken. Polyvinylchloride kan namelijk goed tegen verschillen in temperatuur, er kan een keer water op vallen en je kunt met schoenen aan doorlopen waarna de vloer altijd makkelijk schoon te maken is. Daarnaast is een PVC vloer nagenoeg onderhoudsvrij, dit in tegenstelling tot een houten vloer. Je hoeft een vloer niet af te schuren of in de was te zetten. Waarbij hout na verloop van tijd verouderd, zie je bij Polyvinylchloride maar heel weinig sporen van slijtage.
Dikte polyvinylchloride vloer bepalen
Als je een PVC vloer wilt kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst is het van belang om te bepalen of jouw ondergrond geschikt is voor PVC. De vloer moet namelijk vormvast zijn. Voor plak polyvinylchloride moet je het PVC op de vloer lijmen, maar voor klik polyvinylchloride hoeft dit niet. Informeer bij de winkel waar jij je PVC vloer koopt, welke optie het beste is voor jouw ondergrond. Voor alle vloeren geldt: hoe dikker de toplaag van het polyvinylchloride is, des te beter zal deze bestand zijn tegen slijtage. Voor een ruimte als de slaapkamer of badkamer heb je een minder dikke toplaag nodig dan bijvoorbeeld hal, keuken of woonkamer.
Polyvinylchloride of keramische tegels
Keramische tegels gaan langer mee dan PVC, maar ook polyvinylchloride kan met goed gebruik tientallen jaren mooi blijven. En eerlijk is eerlijk, daarna vinden de meeste mensen het ook wel weer eens tijd voor een nieuwe vloer. Polyvinylchloride heeft als voordeel dat het zachter en comfortabeler voelt dan een harde tegel. Ook is polyvinylchloride zeer goed recyclebaar.
Een duurzame vloer
Bij PVC denk je niet meteen aan duurzaamheid. Het tegendeel is echter waar. Al sinds de jaren 70 wordt Polyvinylchloride zeer effectief gescheiden en gerecycled. Jouw PVC vloer die je koopt, kan later weer omgevormd worden tot een nieuwe vloer. Polyvinylchloride is één van de meest voorkomende kunststoffen die gebruikt worden. Van dashboards van auto’s tot buizen voor elektra en waterleiding tot zelfs laarzen of speelgoed; het zit in zeer veel producten.
PVC of laminaat?
Polyvinylchloride is wat duurder dan laminaat, maar gaat veel langer mee. Het blijft mooier en kan beter het geluid dempen dan een laminaat vloer. De laminaatvloer moet het hierbij echt van de ondervloer hebben. Wanneer jij in een appartement woont of onderburen hebt, bekijk dan ook de voordelen van kurk, dit type klik PVC heeft een kurken onderkant de isolerend en geluiddempend is.