Dit kan je verwachten van houtbouwschroeven
Een type schroeven dat je op de markt tegenkomt zijn zogenaamde houtbouwschroeven. Het gaat hierbij om schroeven die specifiek zijn bedoeld om houten delen op elkaar te kunnen schroeven. Ze kunnen in de praktijk eveneens worden gebruikt om kunststof onderdelen vast te schroeven op hout. De draad waarvan sprake is bij deze schroeven is op die manier gevormd dat de onderdelen strak naar voren getrokken zullen worden. Het is bij het gebruik van schroeven als deze geen vereiste om het hout voor te gaan boren. Sta jij eveneens op het punt om dergelijke schroeven aan te gaan schaffen, maar heb je eerst nog behoeften aan meer informatie? In dat geval is het mogelijk om alle informatie door te gaan nemen hier op deze pagina.
Over welke vorm beschikt de kop bij houtbouwschroeven?
Voor houtbouwschroeven geldt dat ze in de praktijk aangekocht kunnen worden in tal van verschillende uitvoeringen. We maken voor wat het aankopen van deze schroeven betreft dan ook een onderscheid tussen de mogelijkheden zoals hieronder aangegeven:
- Verzinkt staal;
- RVS;
Belangrijk om rekening mee te houden is ook dat de zogenaamde kop van dit type schroef over drie verschillende vormen kan beschikken. Het gaat hierbij om een zogenaamde cilinderkop evenals om een bolkop en een plat verzonken kop. Voor deze laatste geldt dat ze zich in het bijzonder leent voor situaties waarin er een volledig onzichtbare verbinding dient te worden gemaakt. De onderzijde van deze plat verzonken kop is voorzien van kleine, verticale groeven. Dit heeft als gevolg dat de schroef tijdens het vastdraaien tot diep in het hout kan boren.
Is voorboren een vereiste of niet?
Voor houtbouwschroeven geldt dat ze zoals reeds werd aangehaald in de inleiding van deze pagina zijn bedoeld om houten delen in verbinding te stellen met elkaar. Wanneer er gebruik van wordt gemaakt in hout is het zo dat deze schroeven nooit voorgeboord hoeven te worden. Dit is ook niet per se nodig wanneer er sprake is van metaal. Toch wordt er in de praktijk niet zelden voor gekozen om dit toch te doen. De reden hiervoor is vrij eenvoudig. Op deze manier is het namelijk veel makkelijker om nauwkeurig te bepalen op welke plaats de schroef geboord zal worden. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een zogenaamde centerpons. Deze kan dienst doen als alternatief voor het voorboren. Ondanks het feit dat voorboren dus op zich niet is vereist zorgt het in de praktijk wel voor een merkbaar beter eindresultaat.
Wat te denken van de aandrijving van houtbouwschroeven?
Bij houtbouwschroeven is het zo dat je een keuze kan maken tussen verschillende soorten aandrijvingen. Het gaat hierbij dan meer concreet om de keuze tussen enerzijds een torx schroefbit en anderzijds een kruiskop. Van deze eerste is bekend dat ze over goed controleerbare eigenschappen beschikt. Bovendien is het mogelijk om hier veel kracht op uit te oefenen voor wat het kunnen vastzetten van de schroef betreft. Indien er gebruik wordt gemaakt van een kruiskop zal je dan ook tot de vaststelling komen dat de kans op slippen een stukje groter is. Let hier dus wel voor op.