Een compressor: wat is het, en waar gebruik je het voor?

3 houtklover

Een compressor is een apparaat dat lucht omzet in de luchtdruk die gewenst is. Dit doet hij door middel van het aanzuigen van lucht, en door dit vervolgens op te slaan en samen te persen zet hij dit om in luchtdruk. Je kunt een compressor gebruiken voor meerdere situaties. Ben je nieuwsgierig geworden, of ben je van plan een compressor aan te schaffen maar weet je nog niet waarvoor? Lees dan vooral snel verder, zodat je precies weet wat je er aan hebt!

Wat doet een compressor precies?

Een compressor is een apparaat dat lucht omzet tot een bepaalde druk zodat jij hier een bepaalde arbeid mee kunt verrichten. Dit doet hij door lucht aan te zuigen uit de omgeving waar hij in staat, en wanneer deze lucht in de compressor komt, zet hij het om in luchtdruk. De druk van deze lucht wordt dus hoger dan de druk van de lucht buiten de compressor. Veel compressors kunnen een luchtdruk realiseren van maar liefst 0 tot meer dan 10 bar. Dit is een flinke druk; de gemiddelde luchtdruk 1 meter boven zeeniveau is 1 bar. Je kunt dus veel bereiken met een compressor! De lucht kun je hieruit laten blazen, waar je vervolgens weer veel arbeid mee kunt uitvoeren. Een multifunctioneel apparaat dus, zo’n compressor.

Waarvoor kan ik een compressor gebruiken?

Je kunt een compressor gebruiken voor verschillende doeleinden. Een standaard doel voor het gebruiken van een compressor is voor het schoonblazen van uw voortuin of werkplaats, het oppompen van de autobanden of het spuiten van verf. Dit zijn slechts een paar voordelen; met een compressor kun je nog veel meer. Je kunt hier namelijk ook mee kitten, of tegels weghalen. Muren slopen is ook geen onmogelijke taak; je kunt er zelf mee boren. Eigenlijk komt een compressor dus altijd wel van pas, welke klus je ook voor ogen hebt!