Een kachel kopen doe je zo!

De kachel is terug van weggeweest. Waar de kachel de laatste jaren op zijn retour was, heeft de recente gascrisis ervoor gezorgd dat de kachel populairder dan ooit tevoren is. De torenhoge gasprijs heeft veel mensen ervan overtuigd om hun oude kachel af te stoffen of om een kachel in huis te laten bouwen. Wil jij ook een kachel aanschaffen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit artikel vertelt je precies hoe je dit aanpakt.

Is je huis geschikt voor een kachel

Kachels kopen. Het klinkt zo makkelijk, maar niets is minder waar. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een kachel zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Ten eerste is het goed om je te realiseren dat een kachel niet bedoeld is om je gehele woning te verwarmen. De kachel is de hittebron die de directe omgeving verwarmt. Hoe groter de afstand tot de kachel, des te minder hitte je voelt. Daarnaast moet je zorgen voor een rookkanaal. Ga je gebruik maken van een bestaand rookkanaal in je woning? Laat deze dan eerst controleren en eventueel schoonmaken. Wanneer je een nieuw rookkanaal gaat aanleggen dan moet deze altijd boven je dak uitstijgen op een locatie waar de rook geen overlast veroorzaakt voor je buren. Controleer voor de zekerheid of je een vergunning nodig hebt. 

De klassieke houtkachel

Houtkachels komen in vele soorten of maten. In dit artikel kijken we naar de twee meest voorkomende soorten: de houtkachel en de pelletkachel. De klassieke houtkachel is niet alleen een uitstekende warmtebron, het ziet er ook nog eens gezellig uit. Het gebruik van een houtkachel vereist wel wat kennis. Het is belangrijk dat je voor een houtkachel gebruik maakt van houtblokken die ovengedroogd zijn of lang genoeg op een natuurlijke manier hebben liggen drogen. Daarnaast mag dit hout niet behandeld zijn met lak of verf. Het stoken van te nat of vervuild hout, denk aan restanten van een geschilderd, houten hekwerk, zorgt voor dikke rookvorming. Verdiep je ook eens in de verschillende houtsoorten. Elke houtsoort brandt op een andere manier. Naast dat je op een verantwoorde manier moet stoken, is het ook belangrijk dat je een houtkachel goed onderhoudt en regelmatig laat schoonmaken. Zo garandeer je dat je lang kunt genieten van je kachel. 

Je huis verwarmen met pellets

Een pelletkachel verwarmt een ruimte door middel van verbranding van pellets. Pellets zijn kleine, langwerpige korrels van geperst hout en houtafval. Een pelletkachel is computergestuurd, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel hitte de kachel afgeeft en voor hoelang. Een pelletkachel beschikt over een reservoir van waaruit de pellets naar de verbrandingskamer worden vervoerd. Afhankelijk van de gekozen instellingen bepaalt de kachel zelf wanneer en hoeveel pellets naar de verbrandingskamer worden getransporteerd. Het grote voordeel van een pelletkachel is dat deze een hoog rendement behaalt. Doordat de kachel op een slimme manier aangestuurd wordt kun je een constante temperatuur garanderen voor een ruimte op basis van een schone verbranding. Daarnaast hoef je een pelletkachel maar eens in de zoveel tijd aan te vullen met nieuwe pellets, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het stoken. Een nadeel van een pelletkachel is dat deze vergeleken met de houtkachel duur is in aanschaf. Houd dit goed in je achterhoofd bij het maken van je keuze.

Waar een kachel te kopen 

Het is niet lastig om een verkoper te vinden voor je kachel. Het aanbod is door de toegenomen vraag ook alleen maar toegenomen. Wat belangrijk is bij het uitzoeken van een verkoper is dat je koopt bij iemand die duidelijk verstand heeft van kachels en de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving. Laat je goed adviseren door een expert die jou helpt met het maken van de juiste keuze. Waar je voor moet waken zijn verkopers die hopen te profiteren van de huidige drukte op de markt en jou een zo duur mogelijke kachel willen verkopen. Een kachel is een investering die niet lichtzinnig gemaakt moet worden.