Een vloerverwarming kopen; alle types

SieMatic keuken

Je hebt besloten dat je een vloerverwarming gaat kopen. Een vloerverwarming kopen is een prima keuze, althans, wat ons betreft dan. Toch delen veel mensen die mening met jou én met ons. Dit komt omdat een vloerverwarming kopen meerdere voordelen heeft. Zo is een vloerverwarming comfortabel (hoe lekker zijn warme voeten in de winter) én scheelt het je onderaan de streep enorm in energiekosten. Klinkt ideaal toch? Ja, dat is het ook. Maar nadat je de keuze hebt gemaakt om een vloerverwarming te kopen moet je nog wat keuzes maken. Je moet namelijk gaan kiezen wat voor soort vloerverwarming je gaat kiezen. Dit bespreken we dan ook in deze blog. We vertellen je over vier types vloerverwarming waar je uit kunt kiezen en bespreken ook van elk type zo haar voor- en nadelen. Na het lezen van deze blog kun jij dus een enorm weloverwogen keuze maken over een vloerverwarming kopen. 

Ingefreesde vloerverwarming kopen

Het eerste type vloerverwarming dat we gaan bespreken is de ingefreesde vloerverwarming. Dit type vloerverwarming is een mooi type met veel voordelen, en welke dat zijn lees je in dit kopje. Een ingefreesde vloerverwarming begrijpen is niet al te moeilijk, maar dan zullen we je eerst moeten vertellen wat ‘ingefreesd’ is. Frezen is eigenlijk een techniek waarbij een bepaald materiaal wordt weggehaald door middel van een freesmachine. Een freesmachine is eigenlijk een soort boor. 

Deze boor is vaak computergestuurd en maakt, in het geval van een ingefreesde vloerverwarming, een soort gleuven in de vloer waar de buizen voor de vloerverwarming in gelegd kunnen worden. Dit wordt vaak gedaan in de dekvloer, de zandcementvloer. Dit zorgt ervoor dat er vaak gekozen wordt voor dit type vloerverwarming kopen als er al wel een dekvloer ligt, maar nog geen echte vloer. Het zorgt er ook voor dat de vloerverwarming dichtbij de vloer ligt, hierdoor is er sprake van optimaal rendement van de vloerverwarming. 

Natte vloerverwarming

Een natte vloerverwarming kopen ligt een stukje anders ten opzichte van een ingefreesde vloerverwarming. Dit is vrij logisch en alle stukjes vallen op hun plek als je de term ‘nat’ in context plaatst. Het duidt namelijk op het feit dat er nog een dekvloer, een zandcementvloer, moet gelegd worden. De buizen van de vloerverwarming komen in deze natte massa te liggen. Hier wordt vaak voor gekozen bij een nieuwbouwhuis of een huis dat volledig gerenoveerd wordt. Het nadeel is de inbouwhoogte; hier mag je 15 tot 20 centimeter voor rekenen. 

Droge vloerverwarming

Nat, droog, ingefreesd; wat een termen. Dit type vloerverwarming is gelukkig vrij recht voor z’n raap. De vloerverwarmingsbuizen liggen bij een droge vloerverwarming namelijk in isolatieplaten of iets dergelijks. De isolatieplaten zorgen voor goede warmtegeleiding en goede verspreiding. De opbouwhoogte is met 6 centimeter ook gunstiger dan een nat systeem.

Elektrisch

Een elektrische vloerverwarming kopen is je laatste optie. Met een elektrische vloerverwarming kun je gewoon elektrische matten laten leggen direct onder je ‘normale’  vloer. Dit type vloerverwarming kopen mensen vaak als een bijverwarming van bijvoorbeeld de garage of bijkeuken.