Geen hypotheekadvies nodig? Ga dan voor execution only!

Execution only

Als je op het punt staat om een hypotheek af te sluiten over een woning waarover je onlangs een akkoord hebt bereikt met de verkoper over de aanschafprijs, dan zul je op zoek moeten naar een hypotheekverstrekker die aan je wensen voldoet én die jou een hypotheek wil verschaffen. Je moet er namelijk bij stilstaan dat een hypotheekverstrekker eisen aan jou kan stellen. Zo zijn er hypotheekverstrekkers die het in principe verplicht stellen dat je met behulp van een professionele hypotheekadviseur je hypotheek samenstelt. Toch zijn er ook vaak mogelijkheden om dit alles zonder de (dure) tussenkomst van zo’n adviseur te doen. Als je namelijk meent geen hypotheekadviseur nodig te hebben en dit ook kunt aantonen, dan kun je gaan voor een execution only hypotheek, oftewel een hypotheek die je helemaal eigenhandig samenstelt.

Execution only

Over welke zaken dien je met execution only zelf te beslissen?

Wie besluit voor een execution only hypotheek te gaan zal eigenhandig moeten beslissen over onder meer de volgende zaken:

  • De gewenste hypotheekduur. Meestal wordt gekozen voor dertig jaar.
  • De hypotheekvorm. Hierbij zijn met name de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek populair.
  • Het wel of niet afsluiten van verzekeringen, zoals de opstal-, de inboedel- en de overlijdensrisicoverzekeringen.
  • Het wel of niet gebruik maken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Als je hiervan gebruikmaakt, dan krijg je extra bescherming wanneer je onverhoopt je maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunt betalen.
  • Het vaststellen van de rentevaste periode. De meeste mensen kiezen hierbij voor tien of twintig jaar.