Goedkope landelijke keuken – nostalgie en sfeer hoeven niet duur te zijn

De goedkope landelijke keuken was even uit beeld maar is weer helemaal terug. Niet gek, want uiteindelijk willen mensen toch een heerlijke ongedwongen sfeer in huis en de landelijke keuken maakt daar deel van uit. De jaren tachtig stijl van de landelijke keuken is wel gemoderniseerd. Gezellig en tijdloos is hij gebleven, maar qua afwerking en uitstraling is er wel een niveautje bijgekomen. Landelijke keukens van vandaag de dag zijn een lust voor het oog en een sterk sfeerbepalend element in huis. 

Het DNA van de landelijke keuken

Hoe presenteert deze keuken zich nu eigenlijk? De keukenfronten laten twee materialen zien, hout en lak. De traditionele kaderfronten zijn niet altijd meer aanwezig. Soms zijn er zaken aan toegevoegd of zijn de kaders minder prominent aanwezig in de front kastjes. En op de kastjes kan nu zomaar een betonnen blad komen. Wat gebleven is: een robuustheid die je merkt als je de kastdeurtjes opent. Scharnieren en (stijlvolle!) grepen hebben een bepaalde degelijkheid. Als je een messing greep hebt, is die niet alleen messingkleurig maar ook van dat materiaal gemaakt. Het geeft aan dat de landelijke keuken ‘eerlijk’ is. Ook de vele laklagen maken een landelijke keuken mooi. Ook na jaren blijft hij goed in de lak zitten en z’n esthetische uitstraling behouden. Landelijke keukens kunnen frontjes hebben die in laminaat zijn uitgevoerd maar het echte werk blijft toch wel de massief houten fronten.

Een goedkope landelijke keuken valt of staat met een schouw en fornuis

De landelijke keuken kan ook niet zonder een fornuis en dan onder een schouw geplaatst. Dus geen strakke kookplaat maar een stoere Boretti of Smeg die je laat koken of zijn hart opent voor je ovengerechten. Hier komt ook de nostalgie om de hoek kijken. Er zijn schitterende oud-Engelse of Italiaanse boeren fornuizen te koop. Alleen wordt je landelijke keuken dan vaak wel een iets duurdere. Er horen gasbranders blauw vuur te geven voor de authenticiteit. Maar gezien de wereld waar we vandaag in leven, valt te betwijfelen of er nog heel lang op gas gekookt kan worden. Het kwam zonet al ter sprake: het fornuis hoort onder een schouw, het icoon van de landelijke keuken. Ook deze is vaak gelakt en heeft een fraaie sierlijst.

Het ‘gezicht’ van een goedkope landelijke keuken

Er wordt wel gesteld dat een echte landelijke keuken met een uitstraling die past in de 21e eeuw, toch wel aan het volgende moet voldoen:

  • Natuurstenen of betonnen aanrechtblad;
  • Houten of gelakte kaderfronten;
  • Originele keukengrepen;
  • Toonaangevende schouw;
  • Stijlvol los fornuis (met nostalgische trekken);
  • Bij de stijl passende inbouwapparaten.

Niet alleen de dure keukenboeren hebben patent op landelijk

Bovenstaande zaken tellen voor een volwaardige landelijke keuken al snel op tot 20.000 euro. En dat is niet de bedoeling als je op zoek bent naar een goedkope landelijke keuken. Slim is het om dan look-a-likes te kiezen, dus geen dure Boretti maar een goedkoper fornuis dat toch wel ook die ambachtelijke en landelijke trekjes vertoont. Online vind je snel een goedkope landelijke keuken voor veel minder dan 20.000 euro (2.000 – 4.000 euro); budgetkeukens die de landelijke stijl mooi weerspiegelen. En dat in de rustige kleuren van die stijl: wit, crème of pasteltinten. Als de ruimte het toelaat, mag er graag ook een eiland in.Enkel een goedkoop keukenblok nodig? Ook deze bestel je bij ons online!