Groene daken

In Babylon hebben de beroemde hangende tuinen de eeuwenlange geschiedenis doorbroken en worden zij vandaag de dag nog steeds herinnerd om hun pracht. Zeker, de Babyloniërs hebben ons niet alleen bouwwerken nagelaten zoals de wetboeken, maar ook dit meesterwerk van architectuur.

Vele eeuwen zijn voorbijgegaan en deze trend breidt zich vandaag de dag weer uit in vele steden. Het groen dak, ook wel ecodak genoemd, wordt gekenmerkt door het feit dat het een levend dak is met planten die kunnen variëren van sierplanten tot voedselconsumptie.

Dit ecologisch dak draagt bij tot het behoud van het eigendom, biedt een mooi uitzicht aan wie het aanschouwt en verzacht tevens de temperatuur waardoor een thermisch evenwicht wordt bereikt. Bekijk hieronder de belangrijkste voordelen van het groen dak.

Luchtkwaliteit

Door middel van fotosynthese en de aanhechting van verontreinigende stoffen aan het substraat fungeren de groen daken als zuiveraars van de stadslucht. Het levende dak houdt ook koolstof vast.

Bescherming van gebouwen

Het plantendek op een gebouw elimineert warmteconcentratie door uitzetting te voorkomen en het gebouw te beschermen tegen scheuren. Het substraat absorbeert ook zure regens. Deze twee factoren verlengen de nuttige levensduur van het gebouw.

Waterretentie

Door waterretentie en stroom vermindering draagt de ecologische bedekking in zeer belangrijke mate bij tot de afvoer van regenwater.

Biodiversiteit

Door de toenemende ontwikkeling van steden en plattelandsgebieden zijn planten- en diersoorten uit hun natuurlijke habitat verdreven. Het vegetatiedek is een fundamenteel instrument voor het voortbestaan en de instandhouding van het leven in het stedelijk concept dat vanaf nu zal worden gevormd. Het groendak is de oplossing voor de moderne stad.

Vermindering van de opwarming van de aarde

Het groendak vermindert de behoefte aan energie voor de klimaatregeling van omgevingen aanzienlijk en draagt zo bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot en de gevolgen daarvan.

Thermisch Comfort

Het groendak biedt een uitstekend milieu comfort, want naast de thermische isolatie werkt het door evapotranspiratie, waarbij de energie van de waterverdamping die door het dak wordt vastgehouden, verloren gaat. Het levende dak verbruikt ook energie door fotosynthese.

Vermindering van warmte-eilanden

Door evapotranspiratie draagt het bij tot de afkoeling van stadscentra. De continuïteit van de groene daken in de stad is van grote invloed op het milieu comfort van de meest verstedelijkte gebieden. De voordelen geven het gebouw een hogere waarde in geval van verkoop.

Psychologische voordelen

De mens reageert positief op groene natuurgebieden en verzet zich tegen de dorheid van beton en asfalt. Het verhoogt het gemeenschapsgevoel. Onderzoeken wijzen op een snellere genezing in ziekenhuizen waar patiënten de kans krijgen in contact te komen met groene zones. Het ecologische dak is de verwezenlijking van de utopie van het leven midden in de natuur, zelfs omgeven door gebouwen.