Hoe jij een flexplek optimaal kunt benutten
Flexplekken zijn tegenwoordig alom aanwezig in het kantoorleven. Er is vrijwel geen enkel kantoor dat niet in ieder geval enkele flexplekken in gebruik heeft. Er wordt de laatste jaren veel geklaagd over een dergelijk Kantoor ontwerp. Toch hoeft een flexplek niet zo vervelend te zijn als men het nu vaak laat lijken.
Wat is een flexplek?
Een flexplek verwijst naar een flexibele werkplek. In principe houdt het in dat niemand in het kantoor, of een deel van het kantoor, een vaste werkplek heeft. In plaats daarvan zijn er enkele bureaus die door iedereen gedeeld worden en waar iedereen in principe, zolang deze plek vrij is, plaats kan nemen. Daarmee kan je werkplek per dag, of zelfs per uur veranderen. Mensen kunnen dit als vervelend ervaren. Met name wanneer er minder plekken dan werknemers zijn, kan het soms wel eens vechten zijn om een plekje. Daarnaast zijn sommige plekken natuurlijk veel geliefder dan anderen en kan het heel vervelend zijn om al je spullen constant te moeten verplaatsen. Dan zijn er nog de collega’s die het begrip flexwerken nooit echt hebben begrepen en zichzelf de beste plekjes toe eigenen. Dergelijke discussies kunnen flink vervelend zijn. Tot slot, lijkt een flexwerk nooit echt rust te bieden. Toch hoeft het werken op een flexplek niet zo vervelend te zijn als vaak gedacht.
Waarom een flexplek toch niet vervelend hoeft te zijn
Het feit dat iedereen dicht op elkaar zit, wat veel onrust veroorzaakt, ligt niet zozeer aan de flexplekken zelf, maar meer aan de richtlijnen van een bedrijf. Met zijn allen bij elkaar zitten op flexplekken hoeft niet te leiden tot ongerustheid. Men kan afspreken niet te veel te praten of te bellen in de gezamenlijke ruimte, zodat iedereen zijn of haar werk kan doen. Een goed Kantoor ontwerp kan er daarnaast voor zorgen dat iedere werkplek even fijn is, om onnodige ruzies over de beste plekjes te voorkomen. Dus zorg voor goede afspraken op jouw kantoor en dan kan ook flexwerken hartstikke fijn werken.