Hoe kies je de juiste fotolijst?

Foto’s zijn bijzondere kijkjes in het verleden. Veel foto’s die een herinnering bieden met een bepaalde emotie, worden ingelijst. Dat inlijsten gebeurt in een fotolijst en het is van belang dat zo’n lijst aan meerdere eisen voldoet. Immers; het is zonde als een lijst snel kapot gaat, of totaal niet past in het interieur. En omdat er veel te kiezen is, kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom een behulpzaam overzicht; waar moet je rekening mee houden bij het aanschaffen van de juiste fotolijsten.

De afmetingen

Een vrij logisch begin, maar daarom niet minder belangrijk. De afmeting van een fotolijst is vaak het eerste waar mensen op zoeken. In vroeger tijden waren die afmetingen vaak heel standaard: 9×13 of 10×15, dat waren de afmetingen waarin het gros van de foto’s geleverd werden. In de tijden van digitale fotografie kwam daar de nodige verandering in, omdat nu iedereen zelf kan bepalen hoe groot de afbeeldingen moeten zijn. Met deze opmars is een hele lijst met nieuwe standaardmaten gekomen, waar dus ook allerlei fotolijsten voor gemaakt moeten worden. En die zijn er, want waar vraag bepaalt immers aanbod. En, helemaal mooi, bij sommige leveranciers kan je de fotolijst helemaal op maat laten maken. Dus heb je een specifieke afmetingen die je nergens kan vinden, dan is daar zeker een oplossing voor.

De kwaliteit

Goedkope houten lijstjes die uit elkaar vallen als je ernaar kijkt zijn eigenlijk gewoon waardeloos. Daarom is het belangrijk om te investeren in kwaliteit. Je fotolijst moet gewoon lang kunnen meegaan, ook als hij soms omvalt of als je regelmatig een foto wilt verwisselen. Kwalitatief hoogwaardige lijsten voelen robuust aan en laten zich gemakkelijk bedienen, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. En wie de juiste leverancier kiest, zal zien dat de kwaliteit vanzelfsprekend is.

Het materiaal

Fotolijsten komen in allerlei materialen. Hout, kunststof en aluminium zijn wel de meest gebruikte. En elk materiaal heeft z’n eigen voors en tegens. Denk aan de krasvrije eigenschappen van aluminium, het duurzame element van kunststof en het authentieke voorkomen dat hout te bieden heeft. Welk materiaal je kiest hangt helemaal af van je wensen en van het interieur waar de lijst in komt te staan. 

De stijl

En daarmee komen we op de stijl van de fotolijst. Want ook hierin is veel te kiezen. De ene lijst heeft een klassieke stijl, de andere een moderne stijl en allemaal kunnen ze plaats bieden aan een mooie foto. Welke stijl het beste bij jou of bij de foto past, bepaal je natuurlijk zelf. Wel zal je zien dat een vrij neutrale lijst heel goed gaat bij de meeste interieurs, terwijl specifieke stijlen ook vaak een specifieke inrichting van de woning vereisen. Gelukkig is er echt heel veel te kiezen. Je zal niet in verlegenheid gebracht worden omdat jouw interieur echt helemaal niks heeft dat er goed in past. Geen zorgen. En voor elke foto is een lijst die de foto accentueert en een heel eigen plekje in je inrichting geeft. Zo is er voor ieder wat wils.