Lijsten op maat bestellen maakt je kunstwerk compleet

Een lijst om je kunstwerk heen is niet iets van de laatste jaren, maar gaat terug tot in de Middeleeuwen. Lijsten werden toen gebruikt om ondersteuning te geven aan het kunstwerk zodat ze niet zouden vervormen en daardoor langer mooi zouden blijven. Een lijst bestond toen uit aan elkaar gelijmde planken gemaakt van kasten of deuren. Hier komen dan ook de versieringen vandaan die je op de lijsten vandaag de dag nog steeds ziet. Als je nu een kunstwerk gaat inlijsten dan is het verstandig om te kijken bij lijsten op maat bestellen zodat je niet een te grote of te kleine lijst hebt. Een lijst geeft namelijk net die finishing touch aan jouw kunstwerk en dan wil je juist zorgen voor een upgrade en geen downgrade. 

Begin bij het begin als je lijsten op maat bestellen gaat

Het is belangrijk dat je één voor één de keuzes voor je nieuwe lijst maakt als je lijsten op maat bestellen gaat. Ga daarom gestructureerd te werk en bekijk als eerste jouw kunstwerk goed en neem alles in je op. Kijk naar de kleuren, de stijl, het formaat en de vormgeving. Een lijst op maat gemaakt hoeft niet veel duurder te zijn dan een standaard lijst, maar maakt juist wel jouw kunstwerk af. Begin bij de eerste vraag en dat is: wat ga je inlijsten? Er zijn veel verschillende kunstwerken die je in kan lijsten. Denk bijvoorbeeld aan een poster, een schilderij, een foto maar ook tastbaardere dingen zoals een T-shirt of een touwjurk. De tweede vraag luidt: op welke maat moet hij ingelijst worden? Daarbij is het ook belangrijk om naar de diepte te kijken van het kunstwerk. Als een na laatste is het belangrijk om naar de kleuren van het kunstwerk te kijken en daarbij een passende lijst uit te zoeken. Als laatste is de vraag hoe breed de lijst moet zijn van belang. De combinatie van deze antwoorden en het liefst in deze volgorden zorgen dat jij vanaf nu jouw perfecte lijsten op maat bestellen kan. 

Hoe meet je het beste de maat op voor op maat gemaakte lijst? 

Het is van je kunstwerk afhankelijk hoe je de maten opmeet voor het inlijsten. Een poster is vrij eenvoudig en daarvan kan je de breedte en de hoogte in centimeters opmeten. Als het om dergelijke kunstwerken gaat dan worden de maten altijd van de binnenmaat doorgegeven. Voor lijsten die groter zijn, dieper zijn of die meer volume hebben is het verstandig om minimaal één centimeter extra ruimte over te laten wat niet bedekt wordt, en bij grote dieptes zelfs twee tot drie centimeter. Zo voorkom je dat bij het inlijsten er werk verloren gaat dat niet zichtbaar is en daarnaast staat een beetje ruimte vaak net iets strakker dan dat het erin gepropt is. Als je lijsten op maat bestellen gaat is het dus belangrijk dat je daar de tijd voor neemt en minstens twee keer nameet om geen te kleine of te grote lijst te ontvangen.