Onderlaag voor kunstgras

kunstgras

kunstgras

Heb ik een onderlaag nodig voor kunstgras? Dit is één van de eerste vragen die mensen stellen als ze overgaan op kunstgras. Als je overweegt om zelf kunstgras te installeren, dan zal een goede onderlaag medebepalend zijn voor de beleving. 

Een belangrijke reden dat nepgras niet zo comfortabel voelt als het zou moeten ligt meestal aan het ontbreken van een prettige ondergrond. De voor de hand liggende voordelen van het hebben van schuimschokkussen zijn dat je gazon lekker zacht aanvoelt, zodat je kinderen en huisdieren comfortabel kunnen spelen.

Als je kunstgras gaat aanleggen bovenop beton of op steen, dan heb je absoluut een stootkussen nodig. Als het voor de tuin is, hoeft je niet noodzakelijkerwijs een onderlaag te hebben, maar het wordt altijd geadviseerd omdat het een goede bescherming biedt.

Zacht gevoel 

Vergeet niet dat het niet essentieel is voor een typisch kunstgrasgazon om een ​​schokkussen te hebben als onderlaag, maar ook als je een zacht en sponzig gevoel voor je tuin wilt, dan is een schuimonderlaag precies de juiste keuze.

Het zal niets veranderen aan het uiterlijk van je tuin,  het verandert alleen de manier waarop het aanvoelt, maar dat betekent veel voor de meeste mensen, vooral voor mensen met gezinnen. Over het algemeen wordt de onderlaag als noodzakelijk beschouwd. 

Van terras naar gras

Het opgraven van je patio en het installeren van echt gras betekent hard werken en is daarnaast ook nog eens duur. Hard werken is bij de aanleg van een kunstgrasmat onnodig. De onderlaag stelt je in staat om met gemak kunstgras op je vorige patio of beton te installeren. 

Je kunt de grasmat zelf aan leggen. Wanneer je over een grasmat werkt, verwijder dan eerst alle nog aanwezige gras, totdat je op de zwarte grond uitkomt. Maak de grond daarna goed egaal. Vervolgens strooi je een laag zand tot hooguit 10 cm. Deze laag maak je eveneens egaal.

Ondergrond

Hierna leg je een onderdoek neer zodat je kunstgrasmat stabiel blijft liggen. Het dient er tevens voor om geen onkruid door te laten. Vervolgens rol je de mat uit. Ook een goede ondergrond vormen hardhouten vloeren, zeker als ze al egaal liggen. Onderzeil op houten terrasplanken betekent dat je kunstmatig gras kunt leggen in korte tijd.

Met de hulp van een schuimonderlaag is het een relatief eenvoudig proces om saai beton te transformeren en te veranderen in een weelderige groen gazon. Als je een luxueuze en aangepaste zachte ondergrond wilt voor je tuin, dan heb je een onderlaag nodig om kunstgras bovenop een bestaand oppervlak te installeren.

Milieu

Het klinkt wellicht als een een contradictio in terminis, maar kunstgras is vaak beter voor het milieu dan echt gras. Het gaat lang meer en je kunt het recyclen, dat is een groot voordeel. Een heel belangrijke winst is echter dat een kunstgrasmat geen water nodig heeft.

De gazons van echt gras hebben dit natuurlijk wel nodig. Het scheelt dus aanzienlijk in waterverbruik. Daarnaast is er ook geen kunstmest nodig, omdat er niet gezaaid hoeft te worden.