Soorten verwarming voor in je huis

infrarood plafondverwarming

Dit artikel gaat over soorten verwarming, die je in je woning kunt toepassen. Omdat het bewustzijn toeneemt dat we duurzamer dienen te verwarmen, is het aantal soorten verwarming dat wordt gebruikt, groter geworden.

Energiebronnen

Het is niet meer zo vanzelfsprekend, dat voor de verwarming van een woning een gasketel met radiatoren en/of vloerverwarming wordt gebruikt. Als het gaat om verwarming door verbranding, kan men onder meer ook voor houtproducten kiezen, zoals pellets. Ook elektriciteit kan voor verwarming worden gebruikt. Een voorbeeld daarvan is infraroodverwarming. Een warmtepomp is een andere optie. Daarmee wordt warmte aan de lucht of bodem onttrokken. Tenslotte noemen we hier een warmtenet. We zullen nu drie opties nader onder de loep nemen.

infrarood plafondverwarming

Pellets

Pellets zijn kleine cilindrische stukjes samengeperst afvalhout. Omdat ze van afvalhout worden gemaakt, worden er dus geen bomen voor gekapt. Je kunt kiezen voor een pelletkachel, maar die verwarmt alleen de ruimte waarin die staat. Dat betekent dat als je andere ruimtes wilt verwarmen, je daarvoor ook een oplossing moet zoeken. Voor een centrale verwarming is een pelletketel een mogelijkheid. Die kan worden uitgerust met een automatische pellettoevoer, zodat je minder vaak hoeft aan te vullen.

Infrarood

Zoals eerder is opgemerkt, is infraroodverwarming een vorm van elektrische verwarming. Doorgaans worden daarvoor panelen gebruikt. Die zetten elektriciteit om in infraroodstraling. Die werkt als zonnestraling in de zin dat lucht er amper door wordt opgewarmd. Als de straling ergens opvalt, dan wordt dat warm. Het bereik van de infraroodstraling is circa 3 meter. De panelen kunnen aan een wand worden opgehangen, maar men kan ook kiezen voor infrarood plafondverwarming. Infrarood plafondverwarming sluit mooi aan bij het gelimiteerde bereik.

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt inderdaad een elektrische compressor, maar de warmte wordt met een warmtewisselaar onttrokken aan de lucht, de bodem of eventueel het grondwater. Zo’n pomp heeft de omgekeerde werking van een airconditioning. Er zijn pompen die op beide manieren kunnen worden gebruikt, dus voor verwarming in de winter en afkoeling in de zomer.