Tijd om je deurmat schoon te maken: met deze tips is het zo gefikst

afstoffen

afstoffen

Het najaar is nu echt begonnen, en dat betekent dat je deurmat het soms zwaar te verduren heeft. Die kaplaarzen na een boswandeling, de natte schoenen wanneer het buiten regent, of, nog erger: de sneeuw en zoutkorrels die in de winter misschien op je mat belanden. Met dit stappenplan is je deurmat zo weer schoon.

Uitkloppen en stofzuigen

Een droogloopmat neemt veel vocht en vuil op, dus zeker in het najaar mag die schoonmaakklus niet te lang op zich laten wachten. Je kunt de mat het beste eerst uitkloppen. Het grootste deel van het losse vuil – en vooral veel zand – valt er dan al uit, en dat scheelt je een hoop energie tijdens het stofzuigen. Al komt de stofzuiger er natuurlijk wel aan te pas, want je wilt natuurlijk ook af van het vuil dat diep tussen de vezels is gaan zitten. 

Speciale reinigers

Net dat stapje extra: aan de slag met een tapijtreiniger of stoomreiniger. Daarmee maak je elk type mat grondig schoon; of dat nu een droogloopmat is of een eenvoudige inloopmat. Vooral bij matten in een lichte kleur ga je duidelijk verschil zien. Dat wil niet zeggen dat je het bij donkere matten wel over kunt slaan, want hygiëne staat bij het schoonmaken natuurlijk nog altijd op nummer 1.

Wassen van de mat

Sommige deurmatten kan je wassen. Met de nadruk op ‘sommige’, want niet alle deurmatten worden daar blij van. Een kleine deurmat van maximaal 50 bij 100 centimeter kan je in de wastrommel doen, al is het dan wel belangrijk dat je geen wasverzachter gebruikt. De meeste deurmatten kunnen namelijk wel tegen wasmiddel, maar de wasverzachter zocht ervoor dat het vuil minder goed wordt opgenomen zodra de deurmat weer bij de voordeur ligt. 

Voorzichtig met je wasmachine

Je deurmat moet er tegen kunnen, maar je wasmachine natuurlijk ook. Je wastrommel kan namelijk in disbalans raken doordat de mat zich wellicht volzuigt met water en daardoor erg zwaar wordt. Heeft je mat ook nog eens een zware rubberen achterkant, is het beter om je deurmat aan een industriële wasmachine over te laten. Die vind je vaak bij tankstations.

Met de hand wassen

Vind je een wasmachine een te groot risico? Je kan je deurmat ook met de hand wassen. Gewoon in je bad, of buiten met een tuinslang. Of je ‘m nu uit de wasmachine of uit je tuin haalt: laat je deurmat in elk geval goed drogen. Anders loop je het risico dat er schimmels in je deurmat ontstaan, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Succes!