Waarom zijn donzen dekbedden duurzaam?

Een donzen dekbed biedt heel veel voordelen. Het dekbed is in de regel lekker zacht en soepel en zijn dus ook eenvoudig te draperen. Daarnaast is een donzen dekbed isolerend en is de vochtregulatie van het dekbed ook in orde. Dat is belangrijk wanneer je ‘s nachts (overmatig) transpireert. Een ander groot pluspunt is dat een donzen dekbedden ook duurzaam zijn. Maar waarom is dat zo? In dit blog vertellen wij hier meer over.

Donzen dekbedden gevuld met dierlijk materiaal

Donzen dekbedden zijn minimaal voor 60% gevuld met het dons dat van een eend of gans afkomstig is. Een deel wordt gevuld met veren van dezelfde dieren. Het materiaal is volop verkrijgbaar en wordt bij een goed dekbed dier- en milieuvriendelijk vergaard. De aanwezige keurmerken en etiketten moeten duidelijkheid geven in hoe dier- en milieuvriendelijk het dekbed is geproduceerd.

Welke keurmerken en etiketten zijn van belang?

Donzen dekbedden kunnen één of meerdere keurmerken en etiketten bevatten. De belangrijkste keurmerken zijn de RDS en Downpass keurmerken die aangeven of het vulmateriaal op een diervriendelijke manier is geproduceerd. Daarnaast kun je ook kijken naar het Downafresh greenline keurmerk dat aangeeft hoe milieuvriendelijk een dekbed is geproduceerd terwijl het ook meer informatie verschaft over de kwaliteit en de hygiëne van het dons dat is gebruikt. Het EN 12934 etiket moet aanwezig zijn en op dit etiket staat omschreven uit hoeveel procent dons het dekbed bestaan en van welk dier het dons afkomstig is. Je kunt ook nog letten op keurmerken zoals het Oeko-Tex en het Nomite keurmerk. Die aangeven of het dekbed schadelijke stoffen bevat en hoe fijn geweven de tijk van het dekbed is.

Lange levensduur

Donzen dekbedden hebben in de regel een lange levensduur. Zeker als je een kwalitatief goed dekbed koopt en daar dus ook iets meer geld voor hebt betaald. Een goed onderhouden donzen dekbed kan tot wel 15 jaar meegaan. Tenzij het dekbed niet regelmatig wordt gelucht en onderhouden. Dan is de levensduur van donzen dekbedden aanzienlijk korter.

Hoe worden donzen dekbedden onderhouden?

Donzen dekbedden vereisen weinig onderhoud, maar het is goed om het dekbed regelmatig te luchten. Niet door deze buiten op te hangen of uit een raam te hangen, maar door de ramen en deuren van de slaapkamer tegenover elkaar open te zetten. De luchtstroom wordt langs het dekbed gevoerd en op die wijze gelucht. Je kunt een dekbed ook uitkloppen en opschudden voordat je het dekbed gebruikt. Je zou donzen dekbedden ook kunnen wassen, maar dan is het van belang dat de instructies van het wasetiket nauwlettend worden gevolgd. Bij een verkeerde handeling kun je het donzen dekbed namelijk ernstig beschadigen. Je mag een donzen dekbed onder geen voorwaarde in een droger of een volle zon drogen! Dat kan het dekbed ook onbruikbaar maken. Dat geldt ook voor het reinigen met een mattenklopper of een stofzuiger. Daar kun je het dekbed ernstig mee beschadigen en dat is natuurlijk zonde van de investering die je hebt gedaan. Wanneer je de instructies om donzen dekbedden te reinigen nauwkeurig volgt, kun je ook voor een groot aantal jaren genieten van een overheerlijk zacht en fris donzen dekbed. 
Klik hier voor een volledig overzicht!