Wat een bloemen heeft een Bougainvillea plant

De Bougainvillea plant is afkomstig uit de (sub)tropen van Zuid-Amerika. Daarvandaan werd de plant zo’n twee eeuwen terug naar Europa gehaald. In het mediterrane gebied zie je ze veel. Zo’n vijftig jaren eerder werd de Bougainvillea opgemerkt door een Franse expeditie onder de leiding van Louis Antoine de Bougainville. Vandaar de naam. De Bougainville plant moet in de winter naar binnen. De plant kan de vorm aannemen van een sierrank, struik of boom. Ze bezitten doornen en in bloeitijd een grote hoeveelheid bloemen.

Enige geschiedenis

We noemden al Louis Antoine de Bougainville, naar wie de plant is genoemd. Het was echter een ander expeditielid, Philibert Commerçon, een botanicus die Bougainville op zijn wereldreis vergezelde, die de plant voor het eerst beschreef. Toch was het zijn assistente Jeanne Baret die de plant aan boord bracht. Antoine Laurent de Jussieu publiceerde als eerste in 1789 over de plant en noemde de plant toen Buginvillæa. In de 30-er jaren werd de naam Bougainvillea. Aanvankelijk werd er geen onderscheid gemaakt tussen de Bougainvillea spectabilis en Bougainvillea glabra. Dat bleef zo tot medio 1980. Deze twee soorten kwamen als eersten naar Europa. Spoedig verspreiden Groot-Brittannië en Frankrijk beide soorten naar hun koloniën.

Een Bougainvillea plant thuis

De klimmende Bougainvillea plant kan wel 12 m hoog worden. De plant blijft het hele jaar groen op plekken waar al die tijd regent valt. Ze verliezen hun bladeren tijdens een droog seizoen. De kleur van de kleine bloem is meestal wit. Elk groepje van drie bloemen is omgeven door een aantal schutbladeren, die kleuren kunnen hebben als paars, rood, wit, roze, magenta of geel. Een andere naam voor de Bougainvillea glabra is “papieren bloem”, vanwege de schutbladen die papierachtig en dun zijn. Zoals al is opgemerkt, is de Bougainvillea niet wintervast. De plant staat graag op een lichte plek of met halfschaduw. De bloeitijd is juli tot en met oktober.