Wat is water hardheid?

Water hardheid is een belangrijke term die wordt gebruikt om de concentratie van bepaalde mineralen in water aan te geven. Hard water hebben is namelijk erg vervelend en het kan zorgen voor veel problemen in het huishouden. Veel huishoudens in Nederland hebben last van hard water en dit kan op verschillende manieren worden opgelost. Het heeft bijvoorbeeld invloed op de kwaliteit en bruikbaarheid van water voor diverse doeleinden. Zo is het niet verstandig om hard water te drinken of te gebruiken voor huishoudelijke taken. Zelfs voor industriële toepassingen, is het niet verstandig om hard water te gebruiken.

De hardheid van het water wordt voornamelijk bepaald door de aanwezigheid van bepaalde mineralen. Hiermee bedoelen we natuurlijk calcium- en magnesiumionen, deze mineralen lossen op in het water en vormen positief geladen deeltjes. Hoe hoger deze concentratie is, des te harder het water is. Een te hoge water hardheid hebben is heel erg vervelend en het brengt diverse nadelen met zich mee. Wil jij weten wat deze nadelen zijn en hoe je het kunt oplossen met een waterontharder? Onderstaand vertellen we er echt alles over!

De nadelen van een te hoge water hardheid

Een te hoge water hardheid kan voor veel problemen zorgen in het huishouden. Zo kan sanitair aangetast worden door kalk en geeft dit een lelijke uitstraling. Daarnaast hebben reinigingsmiddelen minder effect en is het lastig om dingen schoon te maken met hard water. Daarnaast kan hard water ook kalkaanslag veroorzaken in leidingen, boilers en apparaten. Deze kalkaanslag kan leiden tot verstoppingen, maar het kan ook apparaten kapot maken. Hierdoor wordt de levensduur van apparaten verlaagd en dat kan natuurlijk veel geld kosten. Voor huishoudelijk gebruik kan de hardheid van water ook van invloed zijn op het gemak en comfort. Hard water kan bijvoorbeeld leiden tot droge huid en haar, omdat het de natuurlijke oliën van de huid en het haar verwijdert.

Hoe kun je water hardheid verminderen?

Heb jij last van een te hoge water hardheid, dan is het van belang om het te verminderen en dit kan op verschillende manieren. Met waterontharders is het bijvoorbeeld mogelijk om het water weer zacht te maken. Hierbij is het van belang om alleen waterontharders te gebruiken op zoutbasis. Deze waterontharders hebben namelijk een veel betere werking dan andere waterontharders en dat is een groot voordeel. Daarnaast is het van belang om huishoudelijke apparaten regelmatig te ontkalken, zodat kalk zich niet kan ophopen in het apparaat.

Een waterontharder kopen

Wanneer je de water hardheid in het huis wilt bestrijden, is het dus van belang om waterontharders te gebruiken. Je kunt deze apparaten gewoon op het internet kopen, maar het is van belang om de juiste waterontharders te gebruiken. Kies daarom altijd voor waterontharders die werken met een zoutoplossing. Deze waterontharders zorgen er namelijk echt voor dat de water hardheid in huis wordt verminderd. Zoek een betrouwbare aanbieder op het internet en vergelijk de waterontharders met elkaar. Heb jij een waterontharder gevonden, dan kun je deze bestellen en direct thuis laten bezorgen.