Wat maakt sedum cassettes precies zo populair?

De meeste mensen die van plan zijn om een groendak te realiseren op hun woning kijken daarvoor in de richting naar zogenaamde sedum vetplanten. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er op meerdere manieren van deze planten gebruik kan worden gemaakt. Eén van de volgens velen meest interessante mogelijkheden is het gebruik van zogenaamde sedum cassettes. Dergelijke cassettes staan erom bekend zeer eenvoudig te plaatsen te zijn. Dat is echter niet alles. Daarnaast kenmerken ze zich namelijk door nog heel wat andere interessante voordelen. Ben jij ook benieuwd naar wat het gebruik van dergelijke cassettes met sedum vetplanten nu precies zo populair maakt? Dan is het zeker interessant om even  de onderstaande informatie door te nemen!

Wat zijn sedum vetplanten?

Eén van de belangrijkste redenen waarom er in de praktijk bij de realisatie van een groendak wordt gekeken in de richting van sedum cassettes heeft te maken met de aanwezigheid van de bekende en razend populaire sedum vetplanten. Je dient er bij het aanleggen van een groendak namelijk altijd rekening mee te houden dat het groen blootgesteld zal worden aan vrij hevige weersomstandigheden. Lang niet alle planten zijn hier even goed tegen gewapend. Dat geldt wel voor sedumplantjes. 

Bovendien is er nog een extra voordeel verbonden aan het gebruik van een sedum cassette. In het verleden was het zo vaak zo dat je er bij het aanleggen van een groendak rekening mee moest houden dat het doorgaans nog een behoorlijke tijd duurde voordat het dak echt over een mooie, groene uitstraling beschikte. Dat behoort tegenwoordig tot het verleden. Het gebruik van cassettes gevuld met sedum vetplanten zorgt er immers voor dat je vanaf nagenoeg het eerste moment reeds kan rekenen op een compleet en aantrekkelijk ogend groendak met sedum vetplanten.

Wat zijn sedum cassettes? 

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er voor de realisatie van een groendak steeds vaker gebruik wordt gemaakt van zogenaamde sedum cassettes. Het betreft hier een soort van ondiepe plantenbakken die zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Voor de bovenste laag geldt dat ze wordt gevormd door vetplantjes. Deze zijn reeds geworteld wat ervoor zorgt dat ze eigenlijk dienst kunnen doen als instant dakbedekking. Het is mogelijk om de cassettes aan elkaar vast te klikken. Dit zorgt ervoor dat ze als het ware als puzzelstukjes in elkaar vallen. Op deze manier kan het aanleggen van en prachtig sedumdak in een mum van tijd gebeuren.

Hoeveel bedraagt het gewicht van een sedum cassette?

Bij het realiseren van een groendak spreekt het voor zich dat er altijd rekening moet worden gehouden met het gewicht dat is vereist. Voor een sedum cassette geldt dat ze vrij beperkt blijft op vlak van gewicht. Dat is het gevolg van verschillende factoren zoals:

  1. Het gebruik van lichte materialen voor het realiseren van de cassette; 
  2. Een beperkte laag substraat aarde;

Bovenstaande zaken hebben als gevolg dat het gewicht van sedum cassettes in de praktijk doorgaans beperkt blijft tot minder dan 60 kilogram per vierkante meter. Dit brengt een niet onbelangrijk voordeel met zich mee. Op deze manier wordt er immers voor gezorgd dat er ook op wat zwakkere daken probleemloos een aantrekkelijk ogend groendak kan worden gerealiseerd. Je kunt bij Topgroen ook terecht als je sedum dakbedekking wilt bestellen.