Waterontkalker – aandachtspunten bij aankoop
Het ligt er een beetje aan in welke regio je woont, maar je kan zomaar te maken hebben met hard water. Dit is in tegenstelling tot zacht water behoorlijk kalk- en magnesium rijk. Een waterontkalker maakt van hard water zacht water. Dat is goed, maar niet zozeer voor je lichaam. Er is niks mis mee om water te drinken waar kalk in zit. Het lichaam heeft dat juist nodig. De voordelen van zacht water zijn onder andere:
- Beter voor je huid
- Voorkomt onnodig schoonmaakwerk (minder kalkaanslag)
- Laat witgoed langer meegaan
- Minder wasverzachter nodig
- Zorgt voor streepvrij ramen lappen
- Langere levensduur van allerlei apparaten (wasmachine, vaatwasser, enz.)
Een waterontkalker gaat ook wel door het leven als een waterontharder. Beide termen zijn inwisselbaar. Zo’n apparaat is gemonteerd op de waterleiding en dan op een tactische plek in huis. Hij slorpt hard water op en laat dat als zacht water weer doorvloeien. Daarvoor vindt er een behandeling binnen in de ontharder plaats. Een van die behandelingen kan via hoogwaardige kunsthars gaan. De kalkdeeltjes kleven aan deze hars waardoor het water verzacht.
Via elektra of mechanisch?
De eerste keuze zal zijn een elektrische waterontharder of een mechanische. Bij een elektrische ontkalker hoef je minder diep in je beurs te graven dan bij een mechanische. Maar dat geldt alleen voor de aankoop zelf. Want bij een elektrische ontkalker heb je wel periodieke onderhoudskosten. Dat komt omdat dit type apparaat materialen heeft die gevoelig zijn voor storingen. Bijvoorbeeld de printplaten. Uiteindelijk is een mechanische ontkalker dus goedkoper. En die kan ook neergezet worden op plekken waar je geen beschikking hebt over een stopcontact.
Afvoer van de waterontkalker
Beide typen waterontharder werken met een speciaal onthardingszout. Ze hebben dan ook een afvoer nodig om zout water te kunnen lozen. Heb jij geen afvoermogelijkheid of wordt het heel duur om die aan te gaan leggen? Dan kun je de optie bekijken van een CO2 waterontharder. Die doet zijn werk met koolzuurgas. Praktisch gezegd maakt het apparaat het water in je leidingen zuur zodat de kalk oplost.
Prijskaartje van een waterontkalker
De mechanische waterontharder met zout is de duurste. Die kost ongeveer 1.700 euro. De elektrische ontharder gaat gemiddeld voor 100 euro minder de deur uit. Bij een magnetische ontkalker kun je al terecht voor slechts 150 euro. Dat is een heel verschil met de beide andere types. Een magnetische waterontkalker werkt via een magneet om de leiding heen. Zo zou kalk met het magnesium in het water worden verbonden. De werking ervan is nog ietwat dubieus, echter. De kalk slaat dan minder snel neer, maar blijft natuurlijk wel in het water. Goed dus voor een teveel aan kalkaanslag, niet goed als daadwerkelijke ontharder.
Hoe groot is het huishouden?
Ben je van plan om een ontkalker aan te schaffen? Dat moet je wel de grootte van je gezin meenemen. Een ontharder die is aangepast op het watervolume dat jij thuis verbruikt, werkt namelijk het beste. Check je jaarlijkse waterverbruik en zoek daarbij een passende waterontkalker. Die zet je vervolgens op een goede plek: de meterkast, de bijkeuken of de garage. Voor een elektrische ontkalker moet er dan wel stroom in de buurt zijn.
Hoeveel kost een waterontharder? Leer er meer over online!