Zelf spots plaatsen in de overkapping

lichten-spots

Wanneer jezelf een gemaakte of de geplaatste overkapping hebt staan, kun je ervoor kiezen om verlichting te plaatsen voor licht een gezelligheid. Er zijn verschillende soorten lichten waar je uit kunt kiezen. Aan buitenverlichting zoals een muurlamp, lichtslinger of spots. Een muurlamp kun je ergens in de overkapping aan vastmaken. De lichtslinger zul je op twee punten moeten vestigen, om te zorgen dat deze netjes hangt. Daarnaast heb je spots. Spots overkapping kun je bijvoorbeeld in het frame van de overkapping maken. Je kunt er ook voor kiezen om spots in de vlonder of in de veranda te plaatsen. Je kunt het in hout zelf gemakkelijk plaatsen.

Inbouwspots onder een overkapping

Je kunt ervoor kiezen om spots te plaatsen in of onder de overkapping. Je zult exact moeten weten, waar de spots gaan komen. Dit kun je doen, door het eerst met een potlood uit te tekenen. Vanuit daar kun je kijken, hoe de spots zullen gaan worden. Dit is namelijk enorm belangrijk voor de IP waarde van de verlichting. Plaats je de inbouwspots overkapping precies onder de overkapping of net daarbuiten. Als de spots in de openlucht hangen, neem dan een led verlichting van een IP-waarde van 65. Zal de lamp niet direct in contact komen met regenwater, dan kun je een lager IP-waarde nemen. Namelijk een IP-waarde van 44.

Soorten stroomvoorzieningen

Er zijn verschillende soorten stroomvoorzieningen. De bekende stroomvoorzieningen zijn: hoogspanning, laagspanning en zonne-energie. Hoogspanning zorgt voor licht in de tuin via een elektriciteitsdraad, die verbonden is op een stroomnetwerk. Hierbij zul je altijd een snoer in de tuin hebben liggen, meestal onder grond. Ook heb je laagspanning, dit gaat ook via een stroomnetwerk en een kabel. Deze is veiliger ook voor dieren en hoeft niet perse onder de grond. Wil je wat duurzamer worden, dan kun je in de zomer gebruik maken van zonlicht. Het zonlicht wordt opgeslagen in een accu, zodat je ‘s avond de lampen aan kunt zetten.