Zo zorg jij ervoor dat je volgende schilderij nog specialer wordt

‍Of je nu een beginnende schilder bent of iemand die al ontelbare schilderijen heeft gemaakt, er valt altijd iets nieuws te leren. Of je nu schildert voor persoonlijk plezier of in opdracht, schilderen helpt ons onze emoties en ideeën uit te drukken. Er zijn veel verschillende benaderingen die men kan volgen bij het schilderen; sommige kunstenaars volgen graag stap-voor-stap instructies terwijl anderen liever met hun intuïtie op onderzoek uitgaan en experimenteren met nieuwe ideeën. In dit artikel geef ik je enkele tips waardoor je jouw schilderijen nog specialer kunt maken. 

Kies de juiste kleuren voor je schilderij

Schilderen is een daad van expressie, dus moet je beslissen welke kleuren je voor je schilderij wilt gebruiken. Je kunt alle kleuren gebruiken die je wilt, maar de kleuren die je kiest, zijn van grote invloed op de toon en het gevoel van je uiteindelijke schilderij. Wanneer je kleuren voor je schilderij kiest, kun je rekening houden met het volgende: 

  1. Waar wordt je schilderij tentoongesteld? 
  2. Welke kleuren passen goed bij de kleuren van de muur achter het schilderij? 
  3. Welke kleuren passen bij het meubilair en de kleuren van de kamer zelf?

Experimenteer met nieuwe technieken

Schilderen is een oude kunst, maar ook een heel moderne. Je kunt veel verschillende technieken gebruiken bij het schilderen, denk maar eens aan schilderen met olieverf of acryl. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen en zorgt weer voor een compleet andere uitstraling. Het is dan ook aan de voorkeur van de schilder voor welke techniek hij/zij kiest. Maar het kan ook leuk en verfrissend zijn om eens voor een heel andere techniek te kiezen. Experimenteer met nieuwe technieken, misschien ontdek je dat je bepaalde technieken leuker vindt dan andere. 

Wat maakt een goed schilderij?

Er zijn veel factoren die een goed schilderij maken, maar er zijn een aantal dingen die je schilderij zeker niet mag missen om speciaal te worden: 

  • Schilder over een onderwerp dat je aanspreekt
  • Laat je eigen stijl duidelijk overkomen
  • Zorg voor een krachtige compositie
  • Zorg dat het schilderij een verhaal vertelt

Hoe lijst je een schilderij in?

Wanneer het schilderij af is, wil je het natuurlijk goed beschermen en een mooi plekje geven. De beste manier om dit te doen is door het schilderij in te lijsten. Om je schilderij in te lijsten heb je een lijst nodig die geschikt is voor jouw schilderij. Dat betekent dat het in eerste instantie de juiste maat moet hebben, hiervoor kun je zelfs een schilderijlijst op maat laten maken. Dan weet je zeker dat de lijst perfect om jouw schilderij past. Maar ook de juiste stijl van de gekozen lijst is belangrijk. Een lijst moet immers wel bij je schilderij passen, maar niet de show stelen. Zorg dat je schilderij er goed uitspringt en de lijst dit ondersteunt.